Çölyak Vakfı ve KYK Görüşmesi

07.11.2023 tarihinde Ankara’daki bir diğer görüşmemiz Kredi Yurtlar Kurumu’nda, KYK Genel Başkan Yardımcısı Mustafa ÖZGÜL, Yurt Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Cemil BEDİR ve Yüksek Öğrenim Özel Barınma Hizmetleri Daire Başkanı Sezai ZORBA ile oldu.

Görüşmemizde ilk olarak KYK ve özel yurtlarda glütensiz yemek çıkmadığını, yurtta kalan öğrencilerin beslenme sıkıntıları çektiğini ve gerek günlük yaşantılarının gerekse okul hayat kalitelerinin ciddi anlamda etkilendiğini ilettik. Bazı yurtların ise öğrencilerin glütensiz yemek talebini reddetiklerini belirttik.

Sayın Özgül, Bedir ve Zorba dile getirdiğimiz sorunları büyük bir ilgi ile dinlediler.
Sayın Özgül “Yurt Hizmetleri Kalite Standartları Uygulama Rehberi”ne göre Çölyaklı bir öğrencinin glütensiz yemek hakkı olduğunu ve KYK yurtlarının buna göre çölyaklı öğrenciye glütensiz yemek sunmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Yurtlarda bulunan Çölyak öğrencilerin sayısının tespit edilebilmesi için Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yurtlara resmi yazı gönderilmesi ve takibinin yapılması kararlaştırıldı.
Sezai Bey ise özel yurtlarda “Çölyak Dostu Yurt” çalışmalarının başlatılabileceğini, yurt seçimi yaparken bu kriteri göz önünde bulundurarak seçmenin öğrenci için büyük kolaylık sağlayabileceğini söyledi.

Tüm KYK yurtlarında glütensiz menünün çıkarılması hususunda Çölyak Vakfı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliği içinde olacağımızı ve sürecin takibini sağlayacağımızı; özel yurtlarda ise çölyak dostu projesinin hayata geçirilmesinde adımlar atacağımızı bildirmek isteriz.

Sayın Mustafa Bey’e makamında bizi ağırladığı için ve çölyaklı öğrencilerin yurtlardaki yemek sorunlarını çözüme ulaştırmak için gösterdiği özveri için Çölyak Vakfı ve tüm çölyaklılar adına minnet ve saygılarımızı sunuyoruz.