Glutensiz Reyon Resmi Gazete’de

07.11.2023 tarihinde Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Sayın Adem Başar ve Perakende Ticaret Dairesi Başkanı Sayın Burak Kaplan ile görüşmemiz olmuştu. Bu görüşmede, büyük zincir marketlerde glütensiz reyon olmadığı, önemli zincir marketlerde bir paket glütensiz ekmeğe dahi ulaşamadığımızı ve çölyak hastalarının ürünlere erişimdeki sıkıntılarını iletmiştik.
İhtiyaçlarımıza ve taleplerimize büyük bir ilgiyle yaklaşan Bakanlık yetkilileri Vakfımıza ve Çölyaklılara yönelik bir sürprizle 14.12.2023 tarihinde Resmi Gazetede glütensiz ürünlerin bulundurulmasına ilişkin bir yönetmelik yayınladılar.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek Perakende Ticaretinde Uygulanacak İlke ve Kurallar yönetmeliği çölyaklıların glütensiz ürünlere erişimlerini hedefledi. Bu kapsamda, şube sayısı 200’den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirildi.

14.12.2023 tarihinde Resmi Gazete ilanının akabinde İç Ticaret Genel Müdürü Sayın Adem Bey’e makamında teşekkür ziyaretinde bulunduk. Çölyaklılar için glütensiz ürüne erişimin önünü açan bu kıymetli yönetmeliği resmi gazetede duyurulması yönünde çalışmaları yürüten Sayın Adem Bey’e Çölyak Vakfı ve tüm çölyaklılar adına minnet ve saygılarımızı sunarız.

10 Ocak 2024 tarihinde Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre, Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin market bulunmaktadır. 14 Aralık 2023 tarihinde yayınlanan yönetmelik, 200’den fazla olan zincir mağazalara ve 250 metrekare üzeri satış alanına sahip şubelere glutensiz ürün bulundurma zorunluluğu getirmiştir. Bu kapsamda, Türkiye genelinde yaklaşık 26 bin market bulunmaktadır.

Bu durum, Türkiye’deki marketlerin yarısından fazlasında glutensiz ürünleri bulundurma zorunluluğu olduğu anlamına gelmektedir.

Ticaret Bakanlığı, süreçle ilgili çalışmalarını sürdürmekte olup, tüm süreçlerin Ocak ayı sonuna kadar tamamlanması ve glutensiz ürünlerin marketlerde yer alması planlanmaktadır.