Çölyak Vakfı ve Tarım ve Orman Bakanlığı Görüşmesi

06.11.2023 tarihinde Ankara’daki bir diğer görüşmemiz Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür V. Ersin Dilber ve Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Sayın Selim KAPLAN ile oldu.

Toplantıda bir ürünün glutensiz ibareli ve sözlü olarak glütensizdir denilmesinin ardından ancak çölyak hastaları için uygun değildir çarpraz bulaş vardır önermiyoruz şeklindeki yaklaşımla ilgili çölyak hastaları olarak rahatsızlık duyduğumuzu dile getirdik.

Ayrıca glütensiz olduğu belirtilen ancak uygun ortamda üretilmediğinden dolayı glütensiz olmayan ürünün de sağlık problemlerine yer açabileceğini belirttik.

Sayın bakanlık yetkilileri bu durumun yönetmeliğe aykırı olduğunu, işletmelerin suç işlediklerini belirttiler ve Çölyak Vakfı’ndan “glutensizdir ama çarpraz bulaş vardır” tarzı yaklaşımda bulunan üretici firmaların ve işletmelerin listesini vakıf kanalından resmi yazıyla kendilerine iletmemizi istediler.

Vakfın beyanda bulunduğu tüm işletmelere denetleme yapılacağının usulsüzlük tespit edilmesi halinde bu işletmelere cezai işlem uygulanacağını bildirdiler.

Yanlış içerik belirten, glütensizdir ama çölyak hastalarına uygun değildir şeklinde beyanlarda bulunan firma ve işletmelerin en hızlı şekilde listelenip vakfımız tarafından bakanlığa iletileceğini bildirmek isteriz.

Sayın Ersin Bey ve Sayın Selim Bey’e bizi ağırladıkları ve çölyak hastalarının güvenli gıdaya erişimi için gösterdikleri ilgi ve çabadan ötürü Çölyak Vakfı ve tüm çölyaklılar adına minnet ve saygılarımızı sunuyoruz.